Informatie

Algemene informatie

Vereniging

Auto Cross Club The Blue Birds is opgericht in 1980 door een aantal personen die de autosport reeds beoefende in clubverband. Autocross is ontstaan midden jaren 60 door een groep vrienden die met oude auto’s op een afgesloten terrein onderling wedstrijden organiseerden. Al snel groeiden deze evenementen uit tot plaatselijke wedstrijden waar steeds meer coureurs en publiek naar toekwamen. Eind jaren 60 werden er reeds zelfbouwwagens gemaakt en al spoedig kwamen er ook steeds snellere motoren in.

Deze ontwikkelingen droegen er toe bij dat er steeds strengere veiligheidseisen en maatregelen genomen moesten worden. Ook de organisatie om de cross heen werd veel professioneler van opzet. Al snel bestonden er een paar clubs die zich actief met de autocross bezig hielden. Omdat elke club andere veiligheidseisen en reglementen hadden, hebben deze clubs zich midden jaren 70 gebundeld in wat resulteerde de Auto Sport Unie Zuid (A.S.U.Z.). Alle crossen in Oost-Brabant en Noord- en Midden Limburg worden verreden onder auspiciën van de ASUZ. Deze organisatie maakt de reglementen waaraan de coureurs alsmede de aangesloten verenigingen moeten voldoen als tegenhanger van de Koninklijke Nederlandse Autosport Federatie(KNAF),die landelijk regels uitvaardigt op gebied van de autosport.

Door een aantal leden van de vroegere autocrossclub de Buggy’s uit Grubbenvorst werd in 1980 ACC The Blue Birds Kessel opgericht. ACC The Blue Birds is meteen aangesloten bij de A.S.U.Z. en nam de organisatie in handen van de crossen in Kessel en omgeving. In de afgelopen 20 jaar is ACC The Blue Birds uitgegroeid tot een toonaangevende vereniging op het gebied van de autocross in de regio Oost-Brabant en Noord- en Midden-Limburg. Momenteel bestaat de vereniging uit meer dan 70 leden waarvan een groot deel actief deelneemt aan de wedstrijden.

Klassen

Elk jaar worden er meerdere wedstrijden georganiseerd welke steeds professioneler van aard zijn. Werd er vroeger nog gereden met afgedankte sloopauto’s, daar mag men tegenwoordig gerust spreken van professionele, technische en hoogwaardige auto’s die speciaal voor deze tak van de autosport gebouwd worden. De prijzen van deze auto’s liggen vaak vele malen hoger dan die van een standaard auto. De autocross is onderverdeeld in verschillende klasse,namelijk:

  • Standaard keverklasse 1600 cc
  • Standaardklasse 2000 cc
  • Keversportklasse plus
  • Toerwagenklasse 3800 cc
  • Sprintklasse
  • Crosskarts
  • Special tot 1400cc
  • NK Jeugdklasse 1300 cc
  • Juniorcup
  • Gastrijders 2000 cc

Elke klasse is verbonden aan een streng reglement dat weer gecontroleerd wordt door de ASUZ.

Wedstrijden

Een groot deel van onze leden neemt dan ook deel aan de wedstrijden die georganiseerd worden door de A.S.U.Z. Tevens zijn er binnen de vereniging diverse leden die ook deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap en Autocross Masters wedstrijden welke verreden worden in Duitsland, België en tot voor een paar jaar terug ook Luxemburg. Vele successen werden door de leden van ACC The Blue Birds. ACC The Blue Birds genieten dan ook op internationaal niveau reeds de nodige bekendheid.

Organisatie

De laatste jaren wordt het echter steeds moeilijker om een wedstrijd te organiseren vanwege de vele wetten op zowel milieutechnisch gebied en als op gebied van flora en fauna. Ook hieraan wordt veel aandacht besteedt door de A.S.U.Z. als overkoepelende organisatie, de organiserende verenigingen en de coureurs.